4.3. Papildvielas uzturā
Bez pamatvielām, minerālvielām un vitamīniem pārtikas produktos bieži ir arī papildvielas. Pārtikas piedevas ir vielas, kuras nepatērē kā atsevišķus pārtikas produktus un nelieto kā tipiskas uztura sastāvdaļas. Tās pievieno pārtikas produktam ar nolūku ietekmēt tā īpašības. Pārtikas produkta etiķetē tās apzīmē ar „E” burtu un tam sekojošu trīsciparu vai četrciparu skaitli. Šī skaitļa pirmais cipars norāda uz attiecīgās piedevas piederību konkrētai
pārtikas piedevu grupai.
• E 100-182 - krāsvielas.
• E 200-299 - konservanti.
• E 300-399 - antioksidanti.
• E 400-499 - stabilizatori(saglabā produkta vēlamo konsistenci).
• E 500-599 - emulgatori.
• E 600-699 - garšas un aromāta pastiprinātāji.
• E 900-999 - vielas, kas samazina putošanu, piemēram, izlejot sulas.
Daudzas pārtikas piedevas ir sastopamas dabā esošos produktos, bet daudzas tiek iegūtas sintētiski. Ir pētījumi, kas apstiprina atsevišķu
pārtikas piedevu kaitīgumu veselībai.
• E 102 (tartazīns) bieži rada alerģijas bērniem.
• E 104 (hinolīna dzeltenais) izraisa dermatītu un citas problēmas.
• E 110 (saulrieta dzeltenais) var izraisīt alerģiju.
• E 120 (košenis, karmīnskābe, karmīni) iespējams, ietekmē nervu sistēmu, izraisot bērnu hiperaktivitāti.
• E 122 (azorubīns, karmoizīns) ir astmas riska faktors.
• E 123 (amarants) sevišķi bīstams bērniem, var izsaukt astmu, dermatītu, hiperaktivitāti, attīstības pataloģijas.
• E 132 (indigotīns, indigokarmīns) konstatēts plašs traucējumu spektrs.
• E 160b (annato) bieži rada alerģiju, īpaši bērniem.
• E 950 (kālija acesulfāms), E952 (ciklāmskābe un tās sāļi), E954 (saharīns) aizliegti daudzās valstīs, jo ir aizdomas, ka šīs piedevas izraisa ļaundabīgus audzējus.
• E951 (aspartāms) var izraisīt alerģiju, īpaši jūtīgi pret saldinātāju ir bērni.
|
|
www.rct.lv/images/produkti_banneri/1.jpg
|
www.rct.lv/images/produkti_banneri/2.jpg
|
|
|
www.rct.lv/images/produkti_banneri/3.jpg
|
www.rct.lv/images/produkti_banneri/4.jpg
|
Pārtikas produktu glītu izskatu un ilgāku glabāšanas laiku vai citas īpašības bieži iespējams nodrošināt, pievienojot tam dažādas pārtikas piedevas.