Atbildi uz jautājumiem, izvēloties pareizo atbildi! Katram jautājumam ir tikai viena pareiza atbilde!
Sākt pildīt testu
1. Kurš no zinātniekiem radīja mācību par iegūto imunitāti un izstrādāja pirmās aizsargpotes pret trakumsērgu un Sibīrijas mēri?
L. Pastērs.
R. Kohs.
V. Rīds.
E. Dženners.
2. Kurš ir cilvēka imūnsistēmu graujošs vīruss?
Hlamīdija.
Zarnu nūjiņa.
HIV (CIV).
Streptokoks.
3. Kura ir neārstējama slimība, ar kuru visbiežāk saslimst pēc inficēta dzīvnieka koduma?
AIDS.
Trakumsērga.
Salmoneloze.
Masalas.
4. Kā sauc mikroorganismus, kas izraisa slimības?
Baciļi.
Koki.
Spirillas.
Patogēni.
5. Kad cilvēkam var sākt vakcināciju pret ērču encefalītu?
Tūlīt pēc ērces piesūkšanās.
Tad, kad cilvēks nav saskarē ar ērču encefalīta izraisītāju.
Jebkurā laikā, neatkarīgi no iespējām kontaktēties ar ērcēm.
Tikai pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.
6. Kas ir alkohols?
Legāls depresants.
Legāls stimulators.
Halucinogēns.
Viegli gaistošs šķīdinātājs.
7. Kura ir galvenā, visindīgākā viela tabakas dūmos?
Darva.
Acetons.
Nikotīns.
Amonjaks.
8. Kurš apgalvojums par nikotīna nozīmi ir aplams?
Nikotīns ir atkarības viela.
Nikotīns paplašina asinsvadus un līdz ar to pazemina asinsspiedienu.
Nikotīns spēj iedarboties uz nervu sistēmu gan uzmundrinoši, gan nomācoši.
Nikotīns noārda C vitamīnu.
9. Kurš apgalvojums par alkohola ietekmi uz cilvēka organismu ir aplams?
Rada līdzsvara un gaitas traucējumus.
Samazina uztveres spējas.
Aukstā laikā sasilda organismu, jo samazina organisma siltuma atdevi.
Paaugstina asinsspiedienu.
10. No kā veidotas olbaltumvielas?
No glicerīna un taukskābēm.
No glikozes atlikumiem.
No aminoskābēm.
No saharozes atlikumiem.
11. Kā iedala ogļhidrātus?
Šķīstošajos un nešķīstošajos.
Vienkāršajos un saliktajos.
Pirmējos, otrējos, trešējos un ceturtējos.
Vienvērtīgajos un daudzvērtīgajos.
12. Kura no pārtikas produktos esošajām vielām, „sadegot” organismā atbrīvo visvairāk enerģijas?
Olbaltumvielas.
Tauki.
Ogļhidrāti.
Pārtikas piedevas.
13. Kas ir pārtikas piedevas?
Vielas, kas obligāti nepieciešamas pārtikas sastāvā.
Vielas, kas var tikt izmantotas kā atsevišķi pārtikas produkti.
Vielas, kas nav vēlamas cilvēka organismam.
Vielas, ko pievieno pārtikas produktam ar nolūku ietekmēt tā īpašības.
14. Kā izpaužas mazgāšanas līdzekļu lietošanas negatīvā ietekme uz apkārtējo vidi?
Tajos esošie fosfāti, ar notekūdeņiem nonākot dabiskajās ūdenstilpnēs, veicina to aizaugšanu.
Fermenti un balinātāji var izraisīt alerģiskas ādas reakcijas.
Optiskie balinātāji kairinoši iedarbojas uz elpošanas sistēmu.
Patiesi ir pirmie divi apgalvojumi.
15. Kad elektromagnētiskā piesārņojuma ietekme uz cilvēka organismu lielāka?
Ja cilvēks klausās tīkla spriegumam pieslēgtu radioaparātu tuvu galvai.
Ja cilvēks strādā ar datoru un klausās tīkla spriegumam pieslēgtu radioaparātu vienā telpā.
Ja cilvēks pastaigājas elektropārvades līniju tuvumā.
Ja istabā klusi skan tīkla spriegumam pieslēgts radioaparāts.