2.7. Biotehnoloģija
Tā ir nozare, kurā produktu ražošanā izmanto mikroorganismus un
ģenētiku Klonēšana un ģenētiski pārveidotie organismi., kā arī citu bioloģijas nozaru sasniegumus augu un dzīvnieku audzēšanā. Rauga sēnes spēju pārvērst cukuru etilspirtā un ogļskābajā gāzē izmanto spirta un alus raudzēšanā, kā arī maizes cepšanā.
Ogļskābā gāze paceļ mīklu, tāpēc maize izveidojas irdena. Pienskābes baktērijas pārvērš pienu rūgušpienā No piena cukura rodas pienskābe. . Šīs baktērijas piedalās arī jogurta un siera iegūšanā. Etiķskābes baktērijas izmanto etiķa Rūgstot etilspirtu saturošiem šķidrumiem, veidojas etiķskābe. ražošanai un kāpostu ieskābēšanai. Pelējumsēne izdala antibiotikas, kas iznīcina baktērijas, tātad tā sekmē atveseļošanos no slimībām.
15.att. Biotehnoloģiju logo